Sim only staat voor een GSM abonnement, waarbij je alleen een simkaart koopt. Je ontvangt hier geen (gratis) mobiele telefoon bij. Je kunt een telefoon gebruiken die je al in je bezit hebt, of een losse (simlockvrije) telefoon kopen. Schaf je een sim only abonnement aan? Dan ontvang je van je provider alleen een simkaart. Je kunt hierdoor over het algemeen goedkoper bellen, SMS’en en internetten.

Goedkoper bellen, SMS’en en internetten
Je kunt met een sim only abonnement goedkoper bellen, SMS’en en internetten, omdat je geen ‘verborgen’ kosten betaalt voor de telefoon die je bij je abonnement ontvangt. Providers bieden je bij een regulier abonnement vaak een gratis telefoon aan, maar zorgen er met een hogere prijs per maand voor dat ze de kosten dan toch terug kunnen verdienen. Een sim only abonnement gebruik je met een eigen mobiele telefoon, waardoor je alleen het goedkope maandbedrag betaalt voor je belminuten, sms-berichten en internet MB’s.

Maak je gebruik van een sim only abonnement en gaat je telefoon kapot? Had je hier geen verzekering voor afgesloten en wil je liever niet zelf opnieuw investeren in een nieuwe telefoon? Dan kun je bij Telfort gebruik maken van de mogelijkheid om je sim only contract om te zetten naar een abonnement met toestel. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden, maar je betaalt vanaf dat moment natuurlijk de kosten voor je nieuwe abonnement. Waarschijnlijk betaal je een hoger bedrag per maand, omdat een sim only abonnement doorgaans voordeliger is dan een regulier abonnement.

Zelf een nieuw toestel kopen
Bij andere providers is het op dit moment helaas nog niet mogelijk om een sim only contract om te zetten naar een abonnement met toestel. Heb je een maandelijks opzegbaar abonnement? Dan kun je na een maand opzegtermijn natuurlijk wel direct overstappen.

In de andere gevallen zal je zelf een nieuwe telefoon moeten kopen, om weer gebruik te kunnen maken van je sim only abonnement. Zelfs wanneer je geen gebruik maakt van de belminuten die je afneemt zal je voor het sim only abonnement blijven betalen, dus zorg ervoor dat je een andere telefoon tot je beschikking krijgt.

Heb je een sim only abonnement op het oog, maar wil je dit pas in de toekomst in laten gaan? Indien je een totaal nieuw abonnement wilt afsluiten zonder nummerbehoud ben je eigenlijk nergens aan gebonden. Het ligt aan de provider of je een abonnement in de toekomst in kunt laten gaan, of dat het abonnement direct na aanschaf actief is. Bij Simyo dien je bijvoorbeeld zelf je simkaart te activeren en bepaal je op die manier wanneer het abonnement ingaat. Je kunt dit maximaal 2 maanden uitstellen. Bij Youfone kun je de simkaart activeren tot 30 dagen na je bestelling.

Abonnement met nummerbehoud
Wil je gebruik maken van een abonnement met nummerbehoud? Dan zal de ingangsdatum minimaal 1 maand in de toekomst liggen, vanwege de opzegtermijn van je huidige provider. Is je huidige contract nog niet afgelopen en wil je daarna gebruik maken van het sim only abonnement? Je kunt de datum tot 180 dagen in de toekomst vaststellen, om vanaf dat moment goedkoper te gaan bellen. Wat dat betreft kun je het sim only abonnement in laten gaan wat je wilt, mits je voldoet aan de voorwaarden en de provider je daarmee van dienst wil zijn.

Het grote voordeel van een sim only abonnement is de lagere prijs die je per maand betaalt. Het sim only abonnement vormt een alternatief voor het reguliere abonnement. Je krijgt hier geen (gratis) telefoon bij. Dit betekent dat de provider je geen (grote) korting op de prijs van het toestel hoeft te geven. In plaats daarvan zorgt de provider ervoor dat je een korting ontvangt op de maandelijkse kosten. Het is daardoor vaak voordeliger om zelf een mobiele telefoon te kopen en een sim only abonnement af te sluiten, dan dezelfde telefoon via een regulier abonnement aan te kopen.

Goedkoper bellen
Je kunt goedkoper bellen, omdat de provider je alleen de kosten voor het gebruik van de mobiele telefoon in rekening brengt. Je betaalt geen verkapte kosten, waarmee de provider de ‘gratis’ telefoon wil terugverdienen. Dit zorgt ervoor dat de maandlasten van een sim only abonnement gemakkelijk de helft lager liggen dan die van een traditioneel abonnement. We gaan dan uiteraard uit van hetzelfde aantal belminuten, SMS-berichten en internet MB’s.

Zorg ervoor dat je een simlockvrije telefoon tot je beschikking hebt. Dit betekent dat je er een simkaart van alle providers in kunt gebruiken. De simkaart ontvang je van de provider wanneer je een sim only abonnement afsluit.

Denk je na over een sim only abonnement, maar ben je benieuwd of dit voor jou geschikt is? Zorg er in ieder geval voor dat je de beschikking hebt over een simlockvrije telefoon, of neem een simlockvrije telefoon op het oog die je los wilt kopen. Je gebruikt die telefoon door er een simkaart in te plaatsen, die je ontvangt op het moment dat je een sim only abonnement afsluiten. Het sim only abonnement is wat dat betreft voor iedereen geschikt, mits je zelf voor een mobiele telefoon kunt zorgen.

Bestel de juiste simkaart
Het is van belang om bij je provider aan te geven welke simkaart je wenst te ontvangen, om deze in je mobiele telefoon te gebruiken. Heb je een normale simkaart nodig, of heb je wellicht een iPhone 4/4S (micro simkaart) of iPhone 5/5S (nano simkaart)? Geef dit door aan de provider, zodat deze je de juiste simkaart kan toesturen en je gebruik kunt maken van je sim only abonnement. Je ontvangt alleen de simkaart van je provider, waardoor je maandelijks een scherpe prijs betaalt voor het gebruik van je mobiele telefoon.

Wil je gebruik gaan maken van een sim only abonnement, maar je huidige nummer graag behouden? Sinds 1 maart 2008 heb je in Nederland officieel het recht om je nummer te behouden. Enkele providers brengen je hier kosten voor in rekening, maar in de meeste gevallen is dit gewoon gratis. Je kunt dan overstappen naar een goedkoop sim only abonnement, zonder dat je al je contacten hoeft te laten weten dat je voortaan een ander nummer hebt.

Met nummerbehoud bestellen
Je kunt je nummer behouden door een nieuw abonnement af te sluiten en daarbij aan te geven dat je nummerbehoud wilt. Zeg je oude contract nog niet op, aangezien je dan je nummer kunt verliezen. Bestel altijd eerst je nieuwe abonnement, om gebruik te kunnen maken van nummerbehoud.

Heb je op dit moment een prepaid aansluiting? Ook in dat geval dien je eerst een sim only abonnement te bestellen en aan te geven dat je nummerbehoud wilt. Vervolgens zal je oude simkaart automatisch komen te vervallen, op het moment dat je sim only abonnement ingaat. Zorg er dus voor dat het beltegoed dat je had voor die tijd op is, of er zo min mogelijk van over is.

Wil je je sim only abonnement per maand op kunnen zeggen, bijvoorbeeld om een nieuwe provider uit te proberen? Dit kun je momenteel doen bij 8 aanbieders:

Houd er rekening mee dat je in bepaalde gevallen iets meer betaalt, dan wanneer je een abonnement afsluit met een duur van 12 of 24 maanden. De providers ‘belonen’ je als het ware voor een langere contractduur, waardoor je in dat geval kunt rekenen op een korting op je sim only abonnement.

Contract van 12 of 24 maanden
Indien je het sim only abonnement niet per maand op kunt zeggen zal je waarschijnlijk gebruik maken van een abonnement met een duur van 12 of 24 maanden. Na deze periode zal je provider je abonnement automatisch door laten lopen en kun je rekenen op een opzegtermijn van 1 maand.

Ben je van plan om een sim only abonnement af te sluiten, maar vind je het lastig om de ideale contractduur vast te stellen? Je kunt gebruik maken van een maandelijks opzegbaar contract, een contract met een duur van 12 maanden of een sim only abonnement voor 24 maanden. Wat de ideale keuze vormt hangt vooraf af van je eigen voorkeuren.

Goedkoop of flexibel
Ben je op zoek naar het goedkoopste sim only abonnement? Dan doe je er verstandig aan een contract af te sluiten voor 24 maanden. De provider heeft dan de meeste zekerheid en kan je daarom een aantrekkelijke korting aanbieden. Wil je aan de andere kant juist zo flexibel mogelijk zijn en wil je daar best iets meer voor betalen? Kies dan voor een sim only abonnement dat je maandelijks kunt opzeggen.

Wil je bijvoorbeeld een nieuwe provider uitproberen, wil je binnenkort een duurder toestel aanschaffen in combinatie met een regulier abonnement, of wil je je vrijheid niet opgeven? Dan zijn de maandelijks opzegbare contracten een goede keuze voor je. De contracten met een duur van 12 maanden passen het best bij je wanneer je enige flexibiliteit wenst, maar je toch een scherpe prijs wilt betalen.

Zoek je de provider voor een sim only abonnement met het beste bereik? Houd er rekening mee dat in Nederland KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 een eigen netwerk hebben. De overige aanbieders (zoals Telfort, Hollandsnieuwe, Ben, Simyo en Simpel) zijn dochterondernemingen van deze bedrijven, of maken gebruik van het netwerk dat de providers ze beschikbaar stellen. Simyo, Telfort en Youfone maken bijvoorbeeld allemaal gebruik van het netwerk van KPN, waardoor je bij die providers een uitstekend bereik hebt.

KPN, Vodafone en T-Mobile
De mobiele providers in Nederland beschikken stuk voor stuk over een landelijk dekkend netwerk. KPN en Vodafone maken hierbij gebruik van het GSM 900 netwerk. Deze netwerken zenden uit op een frequentie van 900 Mhz, een frequentie die erg goed door muren heen gaat. T-Mobile maakt aan de andere kant gebruik van het GSM 1800 netwerk, dat uitzendt op de 1800 Mhz frequentie. De dekking van KPN en Vodafone is hierdoor vaak wat beter, vooral wanneer je binnen in een gebouw zit of staat.

Bereik aan de grens
Houd er rekening mee dat het bereik aan de grens niet altijd even goed is. Dit heeft vooral te maken met de richtlijnen voor de maximale straling. Deze zijn in Duitsland soepeler dan in Nederland, waardoor je relatief snel te maken krijgt met een netwerk uit Duitsland. Gebruik je in Nederland Vodafone? Wees er dan alert op dat je niet het Duitse netwerk te pakken hebt. Je kunt binnen je sim only abonnement gebruik maken van een speciale roaming bundel, of roaming uitzetten in de instellingen van je telefoon.

De instellingen die je in dient te voeren zijn afhankelijk van jouw provider. Je dient de volgende gegevens te hebben: een APN, een gebruikersnaam en een wachtwoord. In veel gevallen heb je alleen de APN nodig en kun je de overige gegevens weglaten. 

 

ProviderAPNgebruikersnaamwachtwoord

Ben

internet.ben (leeg) (leeg)

Hi

internet (leeg) (leeg)

hollandsnieuwe

deka.dataxs.mobi (leeg) (leeg)

KPN

internet KPN gprs

Simpel

internet.access.nl (leeg) (leeg)

Simyo

internet (leeg) (leeg)

T-Mobile

internet tmobile tmobile

Tele2

GSM: internet.tele2.nl
Dongel: mobileinternet.tele2.nl
(leeg) (leeg)

Telfort

Internet telfort telfort

Vodafone

Particulier: live.vodafone.com
Zakelijk: office.vodafone.nl
vodafone vodafone

Youfone

internet (leeg) (leeg)

Zorg ervoor dat je voldoende MB aan data tot je beschikking hebt, maar betaal aan de andere kant niet voor MB’s die je niet gebruikt. Je kunt bundels selecteren van 50 - 4.000 MB per maand, afhankelijk van het abonnement dat je kiest. In veel gevallen hangt de bundel waar je gebruik van kunt maken samen met de snelheid van je internet. Maak je gebruik van 4G internet? Zorg dan voor een bundel van 1.000 - 4.000 MB per maand (1 - 4GB), terwijl je op basis van GPRS (2G) internet waarschijnlijk voldoende hebt aan 50 - 250 MB per maand.

Hier volgt een overzicht van het gemiddelde verbruik bij diverse activiteiten. Schat je gebruik in, om de juiste hoeveelheid MB’s aan data binnen je sim only abonnement te kiezen:

 MB per dagMB per maand
5 webpagina's bekijken 1,5 MB 45 MB/mnd
10 emails lezen 1 MB 30 MB/mnd
1 foto uploaden 1,5 MB 45 MB/mnd
5 minuten video kijken 50 MB 1500 MB/mnd

 

Datalimiet per maand
Het aantal MB aan data dat je maandelijks afneemt gaat bij de meeste providers in op de eerste kalenderdag van de maand. Vanaf dat moment kun je 50 - 4.000 MB verbruiken. Je verbruikt data wanneer je een webpagina bekijkt, een email leest, een foto downloadt of een video kijkt, maar ook wanneer je wat op Facebook plaatst, je Twitter leest of je berichten verstuurt via Whatsapp. Zodra je MB’s voor het eind van de maand op zijn kun je meer data bijkopen, gebruik maken van een lagere snelheid of betaal je op basis van je verbruik.

Onbeperkt internet binnen sim only
Een aantal aanbieders van sim only internet bieden je onbeperkt internet aan. In veel gevallen zet de provider de internetsnelheid terug na een bepaalde ‘datalimiet’. Je kunt dan nog wel berichten sturen via Whatsapp, maar je kunt bijvoorbeeld geen video meer bekijken of muziek streamen, zonder dat je last zal hebben van vervelende haperingen.

Wil je je telefoon gebruiken in combinatie met een sim only abonnement van een andere provider? Dan dien je ervoor te zorgen dat deze simlockvrij is. Koop een simlockvrije telefoon, of maak deze simlockvrij. Is je toestel ouder dan 1 jaar? Dan is je provider verplicht om je de code te verschaffen, die je kunt gebruiken om je telefoon simlockvrij te maken. Met deze code zorg je ervoor dat je de telefoon voortaan ook op andere netwerken kunt gebruiken. Je kunt dan een sim only abonnement bij een andere provider afsluiten, om voordeliger te bellen.

Zelf je toestel simlockvrij maken
Wil je zelf je toestel simlockvrij maken, maar is deze minder dan 1 jaar oud? Je kunt hier zelf voor zorgen, al heeft de leverancier dan wel de mogelijkheid om de garantie op het toestel in te trekken. Dat neemt niet weg dat het gewoon legaal is om je simlock te verwijderen.

Je kunt je simlock verwijderen door uit te gaan van de 15-cijferige IMEI-code. Deze kun je opvragen door *#06# op je telefoon in te toetsen. Vervolgens kun je deze code gebruiken op de website van je provider of de fabrikant van je toestel, om de simlock te verwijderen.

Wens je gebruik te maken van een tweede simkaart, bijvoorbeeld in een oude telefoon of in je tablet? Je kunt er op die manier voor zorgen dat je met een oud toestel kunt gaan sporten, terwijl je daar geen apart abonnement voor hoeft af te sluiten. Tevens kun je de simkaart in je auto gebruiken, of deze in je tablet plaatsen. Je zorgt er op die manier voor dat je de simkaart niet steeds hoeft om te wisselen. Wat dat betreft kan een dual simkaart van grote toegevoegde waarde zijn.

 Duo sim beschikbaar
Ben Nee
Hi Ja (DuoCard / duokaart)
hollandsnieuwe Nee
KPN Ja (duokaart)
Simpel Nee
Simyo Nee
T-Mobile Ja (duo sim)
Tele2 Alleen zakelijk
Telfort Alleen zakelijk
Vodafone Ja (MultiSim)
Youfone Nee


Sim only met dual simkaart
Houd er rekening mee dat je steeds maar 1 toestel tegelijkertijd kan gebruiken, wanneer je een dual simkaart gebruikt. Schakel het toestel dat je niet gebruikt daarom uit. Wil je een sim only abonnement met een dual simkaart bestellen? Doorgaans dien je eerst alleen de eerste simkaart te bestellen, om vervolgens contact op te nemen met de klantenservice of het personeel in de winkel. Zij kunnen je dan helpen met een tweede simkaart, waardoor je met meerdere apparaten gebruik kunt maken van je abonnement.

De chip op de kaartjes is nog altijd gelijk aan die van een aantal jaren geleden, maar het formaat er omheen is behoorlijk kleiner geworden. De fabrikanten van telefoons reserveren steeds minder ruimte in de apparaten voor de simkaart, waardoor we na de standaard simkaart een mini, micro en nu zelfs nano simkaart hebben zien verschijnen. Er bestaan 4 verschillende formaten simkaarten, al kennen we er eigenlijk nog maar 3.

De verschillende formaten op een rij:

 •   Standaard simkaart
  De simkaart had het formaat van een bankpas en werd vooral in de jaren ’90 gebruikt.
 •   Mini sim
  Deze kennen we nu als de ‘standaard simkaart’, met een afmeting van 25 x 15 mm

 •   Micro sim
  De kleinere simkaart (15 x 12 mm) die we gebruiken in bijvoorbeeld de iPhone 4 en iPhone 4S

 •   Nano simkaart
  De kleinste simkaart (12,3 x 8,8 mm) van dit moment, die we gebruiken in bijvoorbeeld de iPhone 5 en iPhone 5S

Informeer vooraf goed welk formaat simkaart je nodig hebt in de telefoon die je wilt gaan gebruiken. Je kunt een mini sim eventueel knippen naar een micro sim of een nano sim, bijvoorbeeld met de speciale knippers die daarvoor beschikbaar zijn.

Ben je erg tevreden met je sim only abonnement en wil je dat graag behouden? In de meeste gevallen kun je er bij je provider voor kiezen om hier gebruik van te blijven maken. Zodra je huidige abonnement afloopt heb je de mogelijkheid om een nieuwe contracttermijn af te spreken, of eventueel bundels toe te voegen (of te verwijderen). Je betaalt bij het verlengen van je sim only abonnement uiteraard geen aansluitkosten. Daarnaast kun je gratis je nummer behouden en je simkaart in je telefoon laten zitten. De provider voert de verlenging voor je door, wat neerkomt op niet meer dan een administratieve handeling.

Automatische verlenging van je abonnement
Loopt de contractperiode van je huidige sim only abonnement af en besluit je niets te doen? Dan zal je provider je abonnement automatisch en stilzwijgend verlengen, zodat je toch kunt blijven bellen. De provider zal je abonnement steeds met 1 maand verlengen, waardoor je vanaf dat moment een maandelijks opzegbaar contract hebt.

Veel van de providers zullen je 2 - 3 maanden voor het einde van je contractduur aangeven dat je je abonnement kunt verlengen. Je kunt dan opnieuw een sim only abonnement afsluiten, of profiteren van de aanbiedingen die er gelden voor de reguliere abonnementen met een toestel.

Veel van de providers sturen je 2 - 3 maanden voor het aflopen van je sim only abonnement een mogelijkheid om het contract te verlengen. Je kunt je huidige sim only overeenkomst met weer 12 of 24 maanden verlengen, of deze automatisch door laten lopen. Je bent niet verplicht het abonnement te verlengen, indien je daar niet voor kiest kun je gewoon blijven bellen. De provider zal je abonnement steeds met een maand verlengen, waardoor je heel flexibel bent en je kunt gaan en staan waar je wilt.

Ingangsdatum van je nieuwe contract
Kies je voor een verlenging van je sim only abonnement? Spreek dan met de provider af wanneer de verlenging in zal gaan. Doorgaans gebeurt dit de dag nadat je oude abonnement is verlopen. In bepaalde gevallen kun je de verlenging al meteen in laten gaan, doorgaans wanneer je een duurder abonnement afneemt bij je provider.

Stap je van een sim only abonnement over naar een regulier abonnement met een toestel? Dan kun je dit toestel al direct gebruiken, ook al is je nieuwe abonnement nog niet ingegaan. Houd er echter rekening mee dat je nog gebruik maakt van je oude bundels, van je sim only abonnement.