FAQs - Sim Only Algemeen

Sim only staat voor een GSM abonnement, waarbij je alleen een simkaart koopt. Je ontvangt hier geen (gratis) mobiele telefoon bij. Je kunt een telefoon gebruiken die je al in je bezit hebt, of een losse (simlockvrije) telefoon kopen. Schaf je een sim only abonnement aan? Dan ontvang je van je provider alleen een simkaart. Je kunt hierdoor over het algemeen goedkoper bellen, SMS’en en internetten.

Goedkoper bellen, SMS’en en internetten
Je kunt met een sim only abonnement goedkoper bellen, SMS’en en internetten, omdat je geen ‘verborgen’ kosten betaalt voor de telefoon die je bij je abonnement ontvangt. Providers bieden je bij een regulier abonnement vaak een gratis telefoon aan, maar zorgen er met een hogere prijs per maand voor dat ze de kosten dan toch terug kunnen verdienen. Een sim only abonnement gebruik je met een eigen mobiele telefoon, waardoor je alleen het goedkope maandbedrag betaalt voor je belminuten, sms-berichten en internet MB’s.

Maak je gebruik van een sim only abonnement en gaat je telefoon kapot? Had je hier geen verzekering voor afgesloten en wil je liever niet zelf opnieuw investeren in een nieuwe telefoon? Dan kun je bij Telfort gebruik maken van de mogelijkheid om je sim only contract om te zetten naar een abonnement met toestel. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden, maar je betaalt vanaf dat moment natuurlijk de kosten voor je nieuwe abonnement. Waarschijnlijk betaal je een hoger bedrag per maand, omdat een sim only abonnement doorgaans voordeliger is dan een regulier abonnement.

Zelf een nieuw toestel kopen
Bij andere providers is het op dit moment helaas nog niet mogelijk om een sim only contract om te zetten naar een abonnement met toestel. Heb je een maandelijks opzegbaar abonnement? Dan kun je na een maand opzegtermijn natuurlijk wel direct overstappen.

In de andere gevallen zal je zelf een nieuwe telefoon moeten kopen, om weer gebruik te kunnen maken van je sim only abonnement. Zelfs wanneer je geen gebruik maakt van de belminuten die je afneemt zal je voor het sim only abonnement blijven betalen, dus zorg ervoor dat je een andere telefoon tot je beschikking krijgt.

Heb je een sim only abonnement op het oog, maar wil je dit pas in de toekomst in laten gaan? Indien je een totaal nieuw abonnement wilt afsluiten zonder nummerbehoud ben je eigenlijk nergens aan gebonden. Het ligt aan de provider of je een abonnement in de toekomst in kunt laten gaan, of dat het abonnement direct na aanschaf actief is. Bij Simyo dien je bijvoorbeeld zelf je simkaart te activeren en bepaal je op die manier wanneer het abonnement ingaat. Je kunt dit maximaal 2 maanden uitstellen. Bij Youfone kun je de simkaart activeren tot 30 dagen na je bestelling.

Abonnement met nummerbehoud
Wil je gebruik maken van een abonnement met nummerbehoud? Dan zal de ingangsdatum minimaal 1 maand in de toekomst liggen, vanwege de opzegtermijn van je huidige provider. Is je huidige contract nog niet afgelopen en wil je daarna gebruik maken van het sim only abonnement? Je kunt de datum tot 180 dagen in de toekomst vaststellen, om vanaf dat moment goedkoper te gaan bellen. Wat dat betreft kun je het sim only abonnement in laten gaan wat je wilt, mits je voldoet aan de voorwaarden en de provider je daarmee van dienst wil zijn.

Het grote voordeel van een sim only abonnement is de lagere prijs die je per maand betaalt. Het sim only abonnement vormt een alternatief voor het reguliere abonnement. Je krijgt hier geen (gratis) telefoon bij. Dit betekent dat de provider je geen (grote) korting op de prijs van het toestel hoeft te geven. In plaats daarvan zorgt de provider ervoor dat je een korting ontvangt op de maandelijkse kosten. Het is daardoor vaak voordeliger om zelf een mobiele telefoon te kopen en een sim only abonnement af te sluiten, dan dezelfde telefoon via een regulier abonnement aan te kopen.

Goedkoper bellen
Je kunt goedkoper bellen, omdat de provider je alleen de kosten voor het gebruik van de mobiele telefoon in rekening brengt. Je betaalt geen verkapte kosten, waarmee de provider de ‘gratis’ telefoon wil terugverdienen. Dit zorgt ervoor dat de maandlasten van een sim only abonnement gemakkelijk de helft lager liggen dan die van een traditioneel abonnement. We gaan dan uiteraard uit van hetzelfde aantal belminuten, SMS-berichten en internet MB’s.

Zorg ervoor dat je een simlockvrije telefoon tot je beschikking hebt. Dit betekent dat je er een simkaart van alle providers in kunt gebruiken. De simkaart ontvang je van de provider wanneer je een sim only abonnement afsluit.

Denk je na over een sim only abonnement, maar ben je benieuwd of dit voor jou geschikt is? Zorg er in ieder geval voor dat je de beschikking hebt over een simlockvrije telefoon, of neem een simlockvrije telefoon op het oog die je los wilt kopen. Je gebruikt die telefoon door er een simkaart in te plaatsen, die je ontvangt op het moment dat je een sim only abonnement afsluiten. Het sim only abonnement is wat dat betreft voor iedereen geschikt, mits je zelf voor een mobiele telefoon kunt zorgen.

Bestel de juiste simkaart
Het is van belang om bij je provider aan te geven welke simkaart je wenst te ontvangen, om deze in je mobiele telefoon te gebruiken. Heb je een normale simkaart nodig, of heb je wellicht een iPhone 4/4S (micro simkaart) of iPhone 5/5S (nano simkaart)? Geef dit door aan de provider, zodat deze je de juiste simkaart kan toesturen en je gebruik kunt maken van je sim only abonnement. Je ontvangt alleen de simkaart van je provider, waardoor je maandelijks een scherpe prijs betaalt voor het gebruik van je mobiele telefoon.

Wil je gebruik gaan maken van een sim only abonnement, maar je huidige nummer graag behouden? Sinds 1 maart 2008 heb je in Nederland officieel het recht om je nummer te behouden. Enkele providers brengen je hier kosten voor in rekening, maar in de meeste gevallen is dit gewoon gratis. Je kunt dan overstappen naar een goedkoop sim only abonnement, zonder dat je al je contacten hoeft te laten weten dat je voortaan een ander nummer hebt.

Met nummerbehoud bestellen
Je kunt je nummer behouden door een nieuw abonnement af te sluiten en daarbij aan te geven dat je nummerbehoud wilt. Zeg je oude contract nog niet op, aangezien je dan je nummer kunt verliezen. Bestel altijd eerst je nieuwe abonnement, om gebruik te kunnen maken van nummerbehoud.

Heb je op dit moment een prepaid aansluiting? Ook in dat geval dien je eerst een sim only abonnement te bestellen en aan te geven dat je nummerbehoud wilt. Vervolgens zal je oude simkaart automatisch komen te vervallen, op het moment dat je sim only abonnement ingaat. Zorg er dus voor dat het beltegoed dat je had voor die tijd op is, of er zo min mogelijk van over is.