FAQs - Simkaart en Simlock

Wil je je telefoon gebruiken in combinatie met een sim only abonnement van een andere provider? Dan dien je ervoor te zorgen dat deze simlockvrij is. Koop een simlockvrije telefoon, of maak deze simlockvrij. Is je toestel ouder dan 1 jaar? Dan is je provider verplicht om je de code te verschaffen, die je kunt gebruiken om je telefoon simlockvrij te maken. Met deze code zorg je ervoor dat je de telefoon voortaan ook op andere netwerken kunt gebruiken. Je kunt dan een sim only abonnement bij een andere provider afsluiten, om voordeliger te bellen.

Zelf je toestel simlockvrij maken
Wil je zelf je toestel simlockvrij maken, maar is deze minder dan 1 jaar oud? Je kunt hier zelf voor zorgen, al heeft de leverancier dan wel de mogelijkheid om de garantie op het toestel in te trekken. Dat neemt niet weg dat het gewoon legaal is om je simlock te verwijderen.

Je kunt je simlock verwijderen door uit te gaan van de 15-cijferige IMEI-code. Deze kun je opvragen door *#06# op je telefoon in te toetsen. Vervolgens kun je deze code gebruiken op de website van je provider of de fabrikant van je toestel, om de simlock te verwijderen.

Wens je gebruik te maken van een tweede simkaart, bijvoorbeeld in een oude telefoon of in je tablet? Je kunt er op die manier voor zorgen dat je met een oud toestel kunt gaan sporten, terwijl je daar geen apart abonnement voor hoeft af te sluiten. Tevens kun je de simkaart in je auto gebruiken, of deze in je tablet plaatsen. Je zorgt er op die manier voor dat je de simkaart niet steeds hoeft om te wisselen. Wat dat betreft kan een dual simkaart van grote toegevoegde waarde zijn.

 Duo sim beschikbaar
Ben Nee
Hi Ja (DuoCard / duokaart)
hollandsnieuwe Nee
KPN Ja (duokaart)
Simpel Nee
Simyo Nee
T-Mobile Ja (duo sim)
Tele2 Alleen zakelijk
Telfort Alleen zakelijk
Vodafone Ja (MultiSim)
Youfone Nee


Sim only met dual simkaart
Houd er rekening mee dat je steeds maar 1 toestel tegelijkertijd kan gebruiken, wanneer je een dual simkaart gebruikt. Schakel het toestel dat je niet gebruikt daarom uit. Wil je een sim only abonnement met een dual simkaart bestellen? Doorgaans dien je eerst alleen de eerste simkaart te bestellen, om vervolgens contact op te nemen met de klantenservice of het personeel in de winkel. Zij kunnen je dan helpen met een tweede simkaart, waardoor je met meerdere apparaten gebruik kunt maken van je abonnement.

De chip op de kaartjes is nog altijd gelijk aan die van een aantal jaren geleden, maar het formaat er omheen is behoorlijk kleiner geworden. De fabrikanten van telefoons reserveren steeds minder ruimte in de apparaten voor de simkaart, waardoor we na de standaard simkaart een mini, micro en nu zelfs nano simkaart hebben zien verschijnen. Er bestaan 4 verschillende formaten simkaarten, al kennen we er eigenlijk nog maar 3.

De verschillende formaten op een rij:

 •   Standaard simkaart
  De simkaart had het formaat van een bankpas en werd vooral in de jaren ’90 gebruikt.
 •   Mini sim
  Deze kennen we nu als de ‘standaard simkaart’, met een afmeting van 25 x 15 mm

 •   Micro sim
  De kleinere simkaart (15 x 12 mm) die we gebruiken in bijvoorbeeld de iPhone 4 en iPhone 4S

 •   Nano simkaart
  De kleinste simkaart (12,3 x 8,8 mm) van dit moment, die we gebruiken in bijvoorbeeld de iPhone 5 en iPhone 5S

Informeer vooraf goed welk formaat simkaart je nodig hebt in de telefoon die je wilt gaan gebruiken. Je kunt een mini sim eventueel knippen naar een micro sim of een nano sim, bijvoorbeeld met de speciale knippers die daarvoor beschikbaar zijn.