Wij leggen je stap voor stap uit hoe je je eigen sim only abonnement af kunt sluiten, dat uitstekend bij je past. We kiezen de provider, het aantal belminuten, de SMS’jes, internet en eventuele aanvullende bundels, zodat je op een voordelige manier kunt bellen op de manier die jij wilt.

Kies de provider
Je hebt in Nederland de keuze uit meer dan 10 verschillende sim only aanbieders. Je maakt uiteindelijk gebruik van het netwerk van KPN, Vodafone, T-Mobile of Tele2, aangezien de andere aanbieders hier dochterondernemingen van zijn, of toegang ‘kopen’ tot het netwerk. Wat dat betreft kun je bij alle providers rekenen op een goede dekking.

Wil je gebruik maken van een van de grote en betrouwbare aanbieders en vind je het niet erg om daar wat extra voor te betalen? Sluit je sim only abonnement dan af bij KPN, Vodafone of T-Mobile. Het is niet de voordeligste keuze, al kun je flink besparen indien je daar nu gebruik maakt van een regulier abonnement voor mobiele telefonie.

Voel je meer voor een van de ware prijsvechters binnen de markt, zodat je zo min mogelijk betaalt voor je sim only abonnement? Kies dan voor Simpel, Simyo of Youfone. Hier heb je de mogelijkheid om van scherpe aanbiedingen te profiteren, net als eventueel bij Tele2.

Wil je graag gebruik maken van een van de dochterondernemingen van de grote aanbieders? Kies dan voor Ben (T-Mobile netwerk), Hollandsnieuwe (Vodafone netwerk) of Telfort (KPN netwerk).


Kies je belminuten

Zodra je de provider van je keuze hebt gevonden is het van belang om na te gaan hoe je het abonnement samen wilt gaan stellen. Bijna alle providers bieden je de mogelijkheid zelf een aantal belminuten, SMS-berichten en internet MB’s te kiezen. Is dit niet het geval? Kies dan een abonnement dat straks het best past bij je voorkeuren.

Bel je eigenlijk maar weinig, hoogstens om een keer te laten weten dat je wat later thuis bent? Dan heb je voldoende aan 0 - 100 belminuten per maand. Dit kost je maximaal €2 - €4 bij de goedkoopste aanbieders, afhankelijk van de provider die je kiest. Bel je aan de andere kant regelmatig, maar duren de gesprekken nooit echt lang? Selecteer dan ongeveer 200 belminuten per maand. De sim only abonnementen met meer belminuten passen goed bij je wanneer je iedere week anderhalf uur of meer aan de telefoon hangt (360 minuten of meer per maand).


Kies je SMS’jes
Stuur je af en toe wel eens een SMS-bericht? Gebruik je de berichten om te laten weten dat je wat later bent, of om te laten weten dat je veilig bent aangekomen? Dan heb je aan 0 - 50 berichten per maand meer dan voldoende, afhankelijk van de hoeveelheid reisbewegingen die je maakt.

Gebruik je SMS om veel met je vrienden te spreken, bijvoorbeeld om af te stemmen wat jullie vanavond aantrekken? Indien de berichten elkaar snel opvolgen is het interessant om 200 - 500 SMS-berichten per maand af te nemen. Ben je niet te stoppen wanneer je eenmaal een SMS-bericht verstuurt of ontvangt? Zoek dan eens naar de onbeperkt SMS bundels bij de provider van je keuze. Je kunt doorgaans dan 1.000 SMS berichten sturen, voor ongeveer €10 per maand. Je betaalt wat dat betreft een vast bedrag, om zoveel te kunnen versturen als je wilt (ongeveer 30 berichten per dag).

Kies je internet
Het is bij de keuze voor mobiel internet binnen een sim only abonnement van groot belang om zowel naar de snelheid als de hoeveelheid data te kijken. Met een lage snelheid en een grote hoeveelheid data kun je maar weinig, maar met een hoge snelheid en weinig data ben je er zo doorheen.

Zoek je af en toe wat op via je mobiele telefoon, doorgaans op mobiele pagina’s? Dan heb je aan 50 - 100 MB per maand meer dan voldoende. Je kunt gemakkelijk een aantal pagina’s per week openen. Houd er rekening mee dat niet-mobiele pagina’s veel meer data verbruiken, waardoor je sneller aan je limiet zal zitten. Gebruik je je telefoon ook om routes te plannen voor het OV, of met de auto? Neem dan 250 - 500 MB per maand af. Je kunt dan bovendien dagelijks even gebruik maken van Facebook en Twitter, of eens nagaan wat er vandaag eigenlijk in het nieuws is.

In het eerste geval heb je qua snelheid niet veel meer nodig dan 1 - 2 Mbit/s. Je hebt daar via een GPRS (2G) verbinding voldoende aan om de mobiele pagina’s te kunnen benaderen. Wil je een meer ruime databundel en wat meer snelheid? Zoek dan naar de bundels met een snelheid van 7,2 - 14,4 Mbit/s. Dit zijn de 3G (HSDPA) verbindingen, die tot voor de introductie van 4G de nieuwste standaard vormden. De snelheid ligt hoog genoeg om bovendien muziek te streamen of een video te bekijken.

Wil je niets minder dan het maximale uit het mobiele internet in je sim only abonnement halen? Kies dan voor de 4G abonnementen, die beschikbaar zijn bij bijvoorbeeld KPN, Vodafone en Telfort. Je kunt dan rekenen op snelheden tot 25 Mbit/s en meer, waardoor deze vergelijkbaar is met die van een goed wifi-netwerk. Je kunt video’s in HD kwaliteit streamen en razendsnel surfen. Zorg ervoor dat je een databundel hebt met 1.000 - 4.000 MB (1 - 4 GB) aan data, zodat je daar een maand lang mee kunt doen.


Kies de contractduur
Heb je het abonnement volledig naar wens samen kunnen stellen? Kies dan de sim only contractduur, door na te denken over wat je wenst te betalen, in verhouding tot de flexibiliteit die je wenst.

Wil je de laagst mogelijke prijs voor je sim only abonnement betalen? Kies dan voor een contractduur van 24 maanden. Je betaalt 2 jaar lang iedere maand een vast bedrag voor het gebruik van je mobiele telefoon. De provider kan rekenen op een maximale stabiliteit, in ruil waarvoor je een aantrekkelijke korting krijgt. Kies je voor een abonnement voor 12 maanden? Dan zal je korting doorgaans iets lager zijn, maar kun je hier nog altijd van profiteren.

Wil je aan de andere kant zoveel mogelijk flexibiliteit in je sim only abonnement? Kies dan voor een maandelijks opzegbaar contract. In dat geval kun je de provider gewoon eens uitproberen, of slechts een paar maanden gebruik maken van het sim only abonnement. Dit is onder andere interessant wanneer je daarna wilt overstappen naar een regulier abonnement, bijvoorbeeld met een voordelige smartphone. Houd er rekening mee dat je in dit geval een hoger bedrag per maand betaalt.


Kies aanvullende opties
Wil je een sim only abonnement afsluiten en heb je dit volledig naar wens bij de provider naar je keuze af samen kunnen stellen? Kijk vervolgens dan nog even naar de aanvullende opties. Wil je gebruik maken van nummerbehoud en zijn hier eventueel kosten aan verbonden? Heb je de mogelijkheid om speciale bundels af te sluiten, om voordeliger te SMS’en of vanuit het buitenland te kunnen bellen? Ga na welke bundels je af wilt sluiten en beoordeel het totale abonnement nog één keer. Sluit het vervolgens af, zodat je snel je sim only abonnement in huis hebt.