Nieuws

Drie grote telecombedrijven in Nederland introduceren nieuwe abonnementen, passen huidige abonnementen aan en komen met prijsverlagingen. De concurrentie groeit, de klant profiteert. Een overzicht van wat ons te wachten staat.

Een van de grootste telecomproviders in Nederland, Vodafone, komt met geheel nieuwe abonnementen om klanten te behouden en aan te trekken. Dat betekent wel dat andere abonnementen, zoals het Start S-abonnement van Vodafone, komt te vervallen. Vodafone biedt zo geen abonnementen meer zonder databundel.

Als vervanging voor dit abonnement zijn de andere abonnementen in de Start-serie in prijs verlaagd: zo krijg je maandelijks € 2,50 korting op de nieuwe Start M-, L- en XL-abonnementen – een korting die niet geldt voor bestaande Start M-, L- en XL-abonnementen.

Afgelopen jaar werd er in Nederland steeds meer mobiele data verbruikt. De grootste reden is de ontwikkeling van ´unlimited´-telefoonabonnementen, waarbij klanten dus een onbeperkte, of in ieder geval een zeer grote, hoeveelheid aan data krijgen. 4G heeft een nieuw tijdperk op de telecommarkt ingeleid, zo lijkt het.

In vergelijking met een jaar geleden stijgt het internetgebruik in Nederland explosief. Steeds meer mensen hebben mobiele internetbundels van meer dan 2 GB. In Europa loopt Nederland echter nog achter op een aantal landen qua mobiel internetgebruik.

Van een Simkaart ter grootte van een creditcard komen we op het niveau dat fysieke Simkaarten gaan verdwijnen. De nieuwe E-SIM is namelijk een virtuele kaart, die de klant en de provider een hoop voordelen biedt. Want dat de Simkaarten kleiner werden, zorgde vaak voor ergernis.

Voor veel consumenten is er na het afschaffen van de roamingkosten afgelopen 15 juni veel onduidelijkheid ontstaan over wat er nu precies goedkoper en duurder is geworden bij het gebruik van mobiel internet in het buitenland of bij bellen van en naar het buitenland. Een veel voorkomende gedachte is dat met het afschaffen van deze kosten er vanuit Nederland tegen standaard bundelkosten gebeld kan worden naar elk EU-land. Dat is niet zo; alleen het bellen vanuit een ander EU-land dan waar het abonnement is afgesloten naar een ander EU-land heeft nu eenzelfde lage tarief. Het geldt dus bijvoorbeeld als een Nederlander in Duitsland is en vanuit daar naar Italië belt. Er gelden ook geen roamingkosten als men vanuit een EU-land belt naar het land waar het abonnement is afgesloten, dus als in ons voorbeeld de in Duitsland verblijvende Nederlander naar Nederland belt. Bellen vanuit Nederland naar een ander EU-land is echter even duur gebleven of zelfs veel duurder geworden. Daarbij komt dat elke telecomaanbieder een net wat verschillende definitie heeft van wat onder EU valt. Het is raadzaam daar eveneens op te letten. Verder is internationaal bellen buiten de bundel duurder geworden omdat daar nu het Nederlandse tarief voor gerekend mag worden, wat hoger ligt dan het vorige tarief.